Berwyn Fire Station

The new fire station for the City of Berwyn stands on the existing, tight site of the old Fire Station No. 2. Working within the parameters of a tight, urban site, the project required attention to the site master plan, the space planning, and community engagement in order to create the proper building program. By utilizing a multi-story and basement approach, the station features a fire prevention office, an EMS office, administration, exercise and weight rooms, a decontamination room, and a hose tower. Staff sleeping quarters, day room, and full kitchen reside on the upper floor, while the basement houses a training room and EOC. A drive-through apparatus bay and a widened alley ensure that fire trucks are able to make the proper turning radius. The fire station can expand to add two additional apparatus bays when neighboring properties vacate. In replacing the old fire station, the design preserves historic elements salvaged from the previous facility, including a landscaping seat fashioned from a stone lintel that sat above the apparatus bay door and old bricks showcased in the new entry.

  • Project Type: Civic
  • Services: